Novosti

article

Održana akcija pošumljavanja u Parku šuma „Hum“

U Parku šuma „Hum“, u Općini Novo Sarajevo, 11. decembra 2015. godine, u periodu od 11:00 do 14:00 h, održana je akcija pošumljavanja. Akcija je provedena u okviru projekta „Ekološki odgovoran pojedinac – stub održivog razvoja“, koji se realizuje na području Općine Novo Sarajevo u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

U akciji su učestvovali učenici iz novosarajevskih osnovnih škola, kojima su se pridružili i radnici kompanije „HoldIna“, predstavnici Općine Novo Sarajevo, te Mjesne zajednice Pofalići II. Oni su zajedničkim snagama zasadili preko 400 sadnica jasena, katalpe, pitomog oraha, smrče i pačempresa.

Cilj akcije je podizanje svijesti o važnosti šuma i njihovim raznovrsnim funkcijama u zaštiti čovjekove okoline, sa posebnim akcentom na stvaranju kisika i pročišćavanju atmosfere.

Projekat provodi „Centar za okolišno održivi razvoj – COOR“ iz Sarajeva, a cilj mu je da doprinese poboljšanju trenutnog stanja okoliša u Općini Novo Sarajevo kroz edukaciju i podizanje okolišne svijesti građana.

 

WP_20151211_12_29_43_Pro