Novosti

article

ZAVRŠNA MANIFESTACIJA PROJEKTA "POKRENI SE-OPAMETI SE"

U okviru Akcije za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada projekta „ Pokreni se – Opameti se“ čiji je cilj podići svijest javnosti o odvojenom sakupljanju elektroničkog i električnog otpada i resursima koji se mogu sačuvati ponovnom upotrebom i reciklažom elektroničkog i električnog otpada organizovana je finalna manifestacija projekta I dodjela nagrada školama učesnicama u projektu. Predmeti napravljeni od EE otpada su bili izloženi 27.11. 2015. godineu prostorijama O.Š. Aleksa Šantić, Općina Novi Grad Sarajevo uz istovremeno proglašenje pobjednika međuškolskog takmičenja 10 eko-škola učesnica u izradi predmeta i u akciji prikupljanja EE otpada.

Budući da su učenici bili izuzetno kreativni i svojim radovima odgovorili zadatku, organizatori su odlučili da po dvije škole dijele prvo, drugo i treće mjesto.

Škole koje dijele prvo mjesto u izradi predmeta su OŠ Mula Mustafa Bašeskija, područna škola na Sedreniku, čiji su učenici izradili svjetleću reklamu i OŠ Grbavica 1 čiji su učenici napravili lampu.

Drugo mjesto su osvojile škole OŠ Nafija Sarajlić sa izradom roštilja, te OŠ Osman Nuri Hadžić sa izradom ventilatora.

Treće mjesto dijele OŠ Vrhbosna sa detektorom metala i OŠ Safvet beg Bašagić, čiji su učenici izradili osvježivač zraka.

Također izabrani su pobjednici akcije u prikupljanju otpada i izvršeno je zvanično bodovanje putem tabele što je također prikazano i na web stranici ZEOS-a. Pobjednici ove akcije su škole koje su prikupile najviše otpada:

  1.        O.Š. Aleksa Šantić
  2.        O.Š. Hasan Kaimija i
  3.        O.Š. Safvet beg Bašagić

 

Čestitamo školama koje su dobile nagrade.

Proglašenje pobjednika obilježeno je u okviru Evropske sedmice za smanjenje otpada. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je službeni partner u realizaciji Evropske sedmice za smanjenje otpada - EWWR. Organizator aktivnosti na području Kantona Sarajevo je udruženje građana Centar za okolišno održivi razvoj (COOR).