Novosti

article

Završetak EWWR 2015

Obilježavanje Evropske sedmice za smanjenje otpada završilo je danas, 29.11.2015.godine. Sa 40 koordinatora koji su koordinirali 12.035 akcije u 33 zemlje, izdanje EWWR 2015 oborilo je sve prethodne rekorde kada je u pitanju broj angažiranih koordinatora i broj obuhvaćenih zemalja. Službena lista koordinatora i organiziranih akcija dostupna je na web stranici EWWR-a.

Osim dvije akcije opisane u prethodnom članku, od srijede do nedjelje u Kantonu Sarajevo obilježeno je još 6 akcija.

U okviru Akcije 3, a koja je dio projekta „Za ljepše danas za bolje sutra“ izvršena je podjela propagandnog materijala o potrebi smanjenja otpada. Udruženje DIO SRCA je na propagandnom materijalu ispisalo obavijesti za građane o mogućnostima za odlaganje odjeće, knjiga, udžbenika kojima se više ne služe, a koji mogu poslužiti nekome drugome. Akcija je provedena ispred BBI u srijedu, 25.11.2015. kada je podijeljeno oko 200 letaka.

U okviru Akcije 4 organizirana je izložba likovnih radova djece iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju i djece iz Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica. Djeca su za izradu radova koristila stare novine, plastične flaše i sl. Prezentirano je oko 30 likovnih radova i instalacija. Akciju je provelo Udruženje Dio Srca, u četvrtak, 26.11.2015. u Morića hanu.

Akcija 5: Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada „Pokreni se – Opameti se“.

U petak, 27.11.2015. u O.Š. Aleksa Šantić su prezentirani predmeti od električnog i elektronskog otpada koje su izrađivali učenici 10 osnovnih škola u toku projekta „ Pokreni se – Opameti se“. Cilj akcije bio je podići svijest javnosti o odvojenom prikupljanju EE otpada i resursima koji se mogu sačuvati ponovnom upotrebom i reciklažom ove vrste otpada. Proglašeni su pobjednici međuškolskog takmičenja u izradi predmeta i u akciji prikupljanja EE otpada. Pobjednicima su uručene vrijedne nagrade kao i zahvalnice. Akciju je proveo COOR u partnerstvu sa ZEOS eko-sistem.

Akcija 6. Reuse&Repair Art Market - Bazar "ŠaŠa" održan je 28.11.2015.godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu. Na ovoj umjetničkoj radionici aktivno je učestvovalo 5 umjetnika-kreativaca koji su sve zainteresirane goste educirali kako se od starih materijala radi decoupage (dekupaž), nakit, mozaik, kapice od rukava i sl. Gosti su mogli da pitaju sve sve što ih interesuje za izradu i revitalizaciju starih predmeta dajući im novu upotrebnu vrijednost.

Akcija 7. U okviru Bazara „ŠaŠa“ umjetnici-kreativci su ujedno pripremili izložbu već ranije urađenih predmeta, kako bi imali i rezultate svoga rada istog dana i bogatiji sadržaj. Ukupan broj prisutnih na bazaru ŠaŠa bio je oko 25. Izložba je bila i prodajnog karaktera, tako da su neki od učesnika prodali svoje predmete. Akcije 6 i 7 proveo je Green Art.

12322454_10153771261972806_408574361793611937_o

Akcija 8. Promotivna akcija u cilju obilježavanja Evropske sedmice za smanjenje otpada održana je u nedjelju, 29.11.2015. ispred BBI. Cilj akcije bio je da se sugrađanima ukaže na problem prekomjernog stvaranja otpada, te da se kroz podjelu promotivnih materijala, pokuša prevenirati nastanak otpada. U ovoj akciji, podijeljeno je 500 olovaka, 400 letaka i 200 platnenih cekera. Na ovaj način, oko 800 građana je dobilo neki vid informacije i edukacije o potrebama za smanjenje otpada, ponovne upotrebe i reciklaže.

Odaziv građana za sudjelovanje u navedenim akcijama je bilo iznenađujuće velik, ali ni podrška medija nije izostala tokom ovogodišnje Sedmice zbog čega je njena poruka doprla do mnogo većeg broja građana nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Evropska sedmica za redukciju otpada, iz godine u godinu, poprima sve veće razmjere u Kantonu Sarajevo, a u budućnosti će se raditi na njenom širenju na cijelu regiju BiH.