Novosti

article

Održan “Eko-dan” u okviru projekta “Ekološki odgovoran pojedinac – stub održivog razvoja”

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, 20. oktobra ove godine održana je manifestacija „Eko-dan“. Aktivnost je provedena u okviru projekta „Ekološki odgovoran pojedinac – stub održivog razvoja“, koji se realizuje na području Općine Novo Sarajevo u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

U okviru manifestacije organizovan je eko-sajam, na kojem su škole i vrtići sa područja Općine Novo Sarajevo, kao i gostujuće škole, te razne organizacije i institucije koje se bave zaštitom okoliša,  imali priliku prezentirati svoje radove i projekte na temu zaštite okoliša. Škole koje su učestvovale u ovom događaju imale su jako interesantne radove, od solarnog bojlera, do pametne kuće.

Pored sajma, realizovane su interesantne aktivnosti za djecu, uključujući i takmičenje učenika iz osnovnih škola sa područja općine u kojem su demonstrirali svoju vještinu brzog razvrstavanja otpada. Najbolje rezultate u navedenom takmičenju ostvarile su škole Grbavica I, Centar “Vladimir Nazor”, te osnovna škola “Velešićki heroji”, koja je osvojila prvo mjesto u ovoj utrci. Za učenike iz pobjedničkih škola, obezbjeđene su i prigodne nagrade.  

Projekat provodi „Centar za okolišno održivi razvoj – COOR“ iz Sarajeva, a cilj mu je da doprinese poboljšanju trenutnog stanja okoliša u Općini Novo Sarajevo kroz edukaciju i podizanje okolišne svijesti građana.