Novosti

article

Takmičenje „Živi svijet kamenoloma“

 

Centar za okolišno održivi razvoj je početkom godine konkurisao za takmičenje za nagradu Živi svijet kamenoloma 2014 (the Quarry Life Award), pokrenut od strane grupacije HeidelbergCement.

U martu 2014. godine predloženi projekat COOR-a “Istraživanje mogućnosti za introdukciju autohtonih biljnih vrsta u kamenolom Ribnica” ušao je u Top 5 najboljih prijedloga koji su odabrani za daljnje učešće u takmičenju.

Opći cilj projekta je doprinijeti povećanju postojeće bioraznolikosti antropološki degradiranog staništa kamenoloma Ribnica kroz odabir biljaka za introdukciju u prostor kamenoloma. Odabirom novih autohtonih biljnih vrsta koje po svojim abiotičkim i biotičkim faktorima mogu naseliti takva staništa otvorit će se mogućnost za povećanje stepena raznolikosti kamenoloma. Trenutno je u toku faza terenskog istraživanja unutar kamenoloma Ribnica (Kakanj). Više o cjelokupnom projektu “Živi svijet kamenoloma” kao i o svim projektima koji učestvuju u takmičenju može se naći na http://www.quarrylifeaward.com/.