Novosti

article

Uspješno provedene ulične kampanje potpisivanja peticije za usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite okoliša/životne sredine

"Aarhus centar u BiH", zajedno sa organizacijama civilnog društva za uspostavljanje BiH sektorskog mehanizma u oblastima okoliš, transport i energija u procesima EU integracije (SECO ETE): Centar za održivi razvoj Brčko distrikt BiH, Centar za menadžment,razvoj i planiranje MDPi Doboj, Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo, Društvo za istraživanje i razvoj Tuzla, Eko Element Bugojno Eko Most Mostar i LIR Evolucija Banja Luka organizirao je ulične kampanje 14.06.2016., u periodu od 11:00h – 13:00h na kojima se tražila podrška građana za usvajanje strateških dokumenata u oblasti okoliša/životne sredine, koji već drugu godinu stoje u ladicama donosioca odluka. U uličnim kampanjama u sedam gradova širom BiH (Banja Luka, Brčko, Bugojno, Doboj, Mostar, Sarajevo i Tuzla) učestvovalo je 35 zaposlenih, volontera i aktivista navedenih udruženja, koji su za dva sata prikupili 1302 potpisa podrške građana. Potpisivanje peticije se nastavlja i ukoliko želite podržati ovu inicijativu kontaktirajte navedena udruženja ili to možete uraditi i online naU uličnim kampanjama u sedam gradova širom BiH (Banja Luka, Brčko, Bugojno, Doboj, Mostar, Sarajevo i Tuzla) učestvovalo je 35 zaposlenih, volontera i aktivista navedenih udruženja, koji su za dva sata prikupili 1302 potpisa podrške građana. Potpisivanje peticije se nastavlja i ukoliko želite podržati ovu inicijativu kontaktirajte navedena udruženja ili to možete uraditi OVDJE.

"Cilj ovih uličnih kampanja bio je upoznati javnost da postoje strateški dokumenti, koji stoje u ladicama neodgovornih i tražiti podršku javnosti za stvaranje pritiska na donosioce odluka kako bi se čim prije ti dokumenti usvojili, a Bosni i Hercegovini odobrio pristup EU fondovima za sektor okoliša" istakla je koordinatorica kampanje Sabina Jukan.

"Građani su pokazali veliku zainteresiranost za zaštitu okoliša, a obzirom da je period održavanja kamapnje bio u toku radnog vremena najveću podršku su dali nezaposleni, studenti i penzioneri", istakao je voditelj kampanje u Brčko distriktu BiH Edin Mujačić. "U Mostaru je bilo lijepo vrijeme te su mnogi pružili podršku a najbrojniji su bili penzioneri", naveo je voditelj kampanje u Mostaru Željko Marić.

"I u Doboju je za vrijeme potpisivanja peticije na ulicama najviše bilo penzionera i omladine", istakla je voditeljica kampanje u Doboju Snežana Mišić Mihajlović.

"U Bugojnu su lokalni mediji propratili uličnu kampanju, građani su izrazili pohvale organizacijama koje su organizirale peticiju širom BiH i čak su neki bili spremni da i novčano podrže kampanju. Poslije ulične kampanje volonteri i aktivisti su imali prijem kod načelnika Općine Bugojno koji je najavio i pismenu podršku Općine", rekao je voditelj kampanje u Bugojnu Boris Jokić.

"U Banja Luci su građani pozitivno ocijenili i podržali ovu kampanju te istakli žaljenje što nema više ovakvih inicijativa", informirala je voditeljica kampanje u Banja Luci Medina Garić.

"U Tuzli su građani također pružili podršku inicijativi, a obzirom da se infopult za potpisivanje peticije nalazio u najfrekvetnijem dijelu grada nije bilo teško u vrlo kratkom roku prikupiti čak 320 potpisa građana", istakla je voditeljica kampanje u Tuzli Lejla Ibrahimović.

Ove kampanje širom BiH podržale su i brojne medijske kuće tako da je u svih sedam gradova kampanju propratilo direktno sa samog mjesta 19 TV ekipa, 5 radio ekipa, 4 agencije i 2 novinske ekipe. Ulične kampanje su organizirane u okviru projekta "Podrška SECO grupe za okoliš, energiju i transport u BiH u lobiranju za donošenje strateških dokumenata u BiH", kojeg finansira Evropska unija.

 

Banja Luka

Bugojno

Doboj

Sarajevo

Tuzla